Aktiviteter

Aktiviteter

Sommar


Rypetoppen Äventyrspark

Höghöjdsbanor, klättring och massa andra utmaningar för hela familjen. Läs mer på www.rypetoppen.no


Fjällvandring

Turterrängen runt Storlien är mycket fin och "lättgången". Det finns kortare och längre turer allt efter smak och ork. Några av de kända närturområdena är Brudslöjan, Blomsterstigen, Vindarnas Tempel, Stenen i Grönan dal, Printzsköldsmonumentet, Skurdalssjön, Skurdalsporten, Klukstugan m. fl.


Längre turer finns också markerade från Storliens Fjällgård. T.ex. Blåhammaren, Sylarna och Helags i Sverige samt till Storerikvollen och Nedalshytta i Norge.


Blomsterstigen och Dr Westerlund

Blomsterstigen är en berömd gammal stig som grundades 1890 av Doktor Ernst Westerlund som en "kurstig" för hans patienter. Dr Westerlund trodde på bra kost, frisk luft och motion. Han hade läst att på ca 650 m höjd finns den ultimata luften för välbefinnande luftmässigt och Storlien befinner sig däromkring i höjd. Han tog hit patienter, "luftgäster" som de kallades av ortsbefolkningen, och ordinerade dem bra mat frisk luft och olika sträckor motion utmed stigen. Bänkar donerades, fick olika namn och placerades utmed stigen så Doktor Westerlund kunde ordinera "idag ska fru Andersson gå till Myggornas Bänk", sen sägs det att Westerlund smög omkring i buskarna vid stigen och såg till att patienterna följde doktorns ordination. När patienterna mådde bättre och gick med lätthet runt stigen fick de en tyngd i form av en sten att ta med på promenaden. På så sätt byggdes de 2 vindskydden "Ernst Kumlet" och "Vindarnas Tempel". Vindarnas Tempel ligger på toppen av Skurdalsberget och har en fantastisk utsikt över hela Norska fjällvärlden, Åreskutan, Sylarna, Blåhammarn, Helags och Storkluken. Ett riktigt "Halleluja moment" att vara där en solig dag. Är du intresserad av blommer gör Blomsterstigen skäl för sitt namn. I Storliens kalkrika jord växer det fullt av orkideér och andra vackra och ovanliga blommor. Fågellivet är rikt och ibland är det gott om renar som betar på fjället.

Fiske

Stora fina fiskupplevelser bjuds det på i sjöar och vattendrag i och runt Storlienbygden. Öring och röding är den fisk som finns. Fiskekort till vatten på Högfjällets mark säljs på Högfjällshotellet. Fiskekort på Renbetesmark köps på www.natureit.se


Naturupplevelser

Storslagna naturupplevelser erbjuds i Storlienfjällen. Leder/turer i alla vädersträck. Hel- halvdags eller kortare turer. På Storliens Fjällgård säljs kartor.


Hästridning Islandshäst

Följ med Meråkerfjell, till fjälls på islandshäst! En upplevelse man sent kommer att glömma i fantastisk fjällnatur. Välj mellan timmesturer, halv- hel- eller flerdagsturer. Bokas hos

Meråkerfjell webbsida nr eller 0047-930 24 504 eller 0047-928 24 355.


Kanot

Hyr kanot och paddla i Enan åns klara vatten.

Högfjällshotellet 0647-70170


Bad

Ett dopp i Sandtjärn vid ”Mosquito Beach” en varm sommardag är ett måste! Tjärnar och bäckar runt Storlien är fantastiska att svalka sig i.


Cykling samt cykeluthyrning

Fina cykelleder i och runt Storlien, kartor finns på Sommarkarta där även bidrag för underhåll går att betala.

Cyklar går att hyra på Högfjällshotellet i Storlien.


Båttur

Hyra roddbåt gör man på Klocka Fjällgård. Sedan ligger hela Ånnsjön öppen för dig med ett enastående fiske efter både öring och röding. Telefonnummer till uthyraren är: 0647 160 50


Forsränning

Nybörjare eller rutinerad spelar ingen roll! Fantastiskt och måste provas. För mer info och bokning ring JoPe 0647-314 65.


Bärplockning

I augusti och september kan du hitta både lingon, blåbär och ”Fjällguld” hjortron. 


Svampplockning

Mitten av augusti till in i september veckorna 34-38 kan det finnas gott om svamp. 


Golf

Långgolf spelas på Åre Golfklubb eller golfbanan i Stjördal, Norge.


Yoga

Se våra yoga-paket sommar som vinter på Storliens Fjällgård www.storliensfjallgard.se


Vinter


Utförsåkning

Storlien Alpin, ett av Sveriges "äldsta" och anrikaste skidsystem har 23 nedfarter, 9 liftar. Skidsystemet är PERFEKT för barnfamiljen och upp till den goda skidåkaren. De något korta backarna som Storlien har, i jämförelse med närliggande anläggningar, kompenseras med en av Sveriges "topp 5 Dream Parks", d.v.s. en hel nedfart med iordningställda hopp och "rails" som kan få även den duktigaste skidåkare att dra efter andan. Offpistskidåkningen är, efter ett snöfall, mycket bra, speciellt i de västra delarna av systemet.


Längdskidåkning

Storliens Fjällgård finns flera klassiska spår direkt utanför dörren, bland annat södra Kungsleden mot Blåhammaren. Se vidare på www.längdspår.se för aktuella dragna spår eller på Facebook "Storliensfjällens Vänner", webb för karta Vinterkarta


Skoterturer/Skoterledskort

Fina pistade skoterleder direkt från Storliens Fjällgård och våra stugor. Skoterkort köps på Väseks webbsida där finns även kartor www.vasek.se 


Skidskola

Skidskola finns att boka på Storliens Högfjällshotell


Skiduthyrning

Längd, tur och alpinutrustning finns att hyra på Storliens Högfjällshotell.

Utflykter


Utflyktsmål

Under sommar som vinter-halvåret finns det massor av saker ett utforska i och runt Storlien och Storlienfjällen.

I varje vattendrag finns det antingen pigga öringar eller bäck-rödingar som du kan prova att fånga.

Fjället är alldeles utanför stugknuten och du behöver inte gå många minuter för att finna dig vara alldeles själv mitt på kala fjället.


Blomsterstigen är en berömd gammal stig som grundades 1890 av Doktor Ernst Westerlund som en "kurstig" för hans patienter. Dr Westerlund trodde på bra kost, frisk luft och motion. Han hade läst att på ca 650 m höjd finns den ultimata luften för välbefinnande luftmässigt och Storlien befinner sig däromkring i höjd. Han tog hit patienter, "luftgäster" som de kallades av ortsbefolkningen, och ordinerade dem bra mat frisk luft och olika sträckor motion utmed stigen. Bänkar donerades, fick olika namn och placerades utmed stigen så Doktor Westerlund kunde ordinera "idag ska fru Andersson gå till Myggornas Bänk", sen sägs det att Westerlund smög omkring i buskarna vid stigen och såg till att patienterna följde doktorns ordination. När patienterna mådde bättre och gick med lätthet runt stigen fick de en tyngd i form av en sten att ta med på promenaden. På så sätt byggdes de 2 vindskydden "Ernst Kumlet" och "Vindarnas Tempel". Vindarnas Tempel ligger på toppen av Skurdalsberget och har en fantastisk utsikt över hela Norska fjällvärlden, Åreskutan, Sylarna, Blåhammarn, Helags och Storkluken. Ett riktigt "Halleluja moment" att vara där en solig dag. Är du intresserad av blommer gör Blomsterstigen skäl för sitt namn. I Storliens kalkrika jord växer det fullt av orkideér och andra vackra och ovanliga blommor. Fågellivet är rikt och ibland är det gott om renar som betar på fjället.


Ni kan gå eller gå på skidor till Stenen i Grönan Dal, en mystisk sten från tider när pilgrimer gick via Skurdalsporten till Trondheim.


Besöka minnesstenen "Printzskiöldmonumentet"efter 1:e Hovmarskalk Printzskiölds söner, som båda omkom under en krokig fjällbjörk i rykande snöstorm nyårskvällen 1908/09 på väg till dans på Storliens Högfjällshotell. Minnesstenen är rest ca 2.5 km norr om Storlien.


Ni kan besöka Handöl, Handölforsen, Karolinergraven och det vackra Lappkapellet och sedan ta en fika och titta in på KarolinermuséetHanriis Café


Från Handöl tar man sig sedan vidare till Storulvåns Fjällstation, där Sveriges största ledsystem utgår ifrån, till bl.a. Blåhammaren och Sylarna.


Njarka Sameby har dagliga guidningar sommartid.


Är ni krigs-/historieintresserade så ta er ca: 6 mil ner i Norge till Hegra fästning, och titta och lyssna på guider om det sista fästet i Norge som höll Tyskarna stången under II- världskriget.


Det är ca: 4 km till det sägenomspunna vattenfallet Brudslöjan. Under några år i början av 1940-talet hjälpte svenska bönder och andra frivilliga, norska flyktingar att undkomma Hitler-Tysklands soldater genom en passage invid vattenfallet...spännande.


Har ni bil kan man se och höra Tännforsens fantastiska dån.


Ett måste att besöka är Rypetoppen Äventyrspark med Höghöjdsbanor, klättring och massa andra utmaningar för hela familjen. Läs mer på www.rypetoppen.no


Dagturer till Trondheim med bil eller tåg. En stad som är 1000 år gammal och erbjuder många vackra byggnader och upplevelser. Hit gick pilgrimmer från Sundsvall till Nidarosdomen ett måste att besöka.


Åre Kabinbana tar dig nära toppen av Åreskutan där utsikten är enastående. I Åre kan man skärmflyga, cykla downhill, bada isbastu, bada i vattenland, bowla och mycket mycket mer.