Aktiviteter

Att göra i Storlien

Sommar


Rypetoppen Äventyrspark

Höghöjdsbanor, klättring och massa andra utmaningar för hela familjen.


Shopping

Viltboden, friluftsbutik med jämtländska delikatesser, ligger inne på STF Storliens Fjällgård (avfart direkt från E14). 

Vi säljer allt för fjällturen: turmat, kartor, friluftskläder, sovsäckar, liggunderlag, trangiakök, primus kök o gas, jämtländska närproducerade delikatesser, Lundhags kläder, SKHOOP kvinnokläder, jaktkläder Swedteam, jaktprodukter och ammunition från Gyttorp, Norma, Winchester och Rottweil. Fiske- och skoterledskort, fiskeutrustning.


Fjällvandring

Turterrängen runt Storlien är mycket fin och "lättgången". Det finns kortare och längre turer allt efter smak och ork. Några av de kända närturområdena är Brudslöjan, Blomsterstigen, Vindarnas Tempel, Stenen i Grönan dal, Printzsköldsmonumentet, Skurdalssjön, Skurdalsporten, Klukstugan m. fl.


Längre turer finns också markerade från Storlien. T.ex. Blåhammaren, Sylarna och Helags i Sverige samt till Storerikvollen och Nedalshytta i Norge.


Fiske

Stora fina fiskupplevelser bjuds det på i sjöar och vattendrag i och runt Storlienbygden. Öring och röding är den fisk som finns. Fiskekort till alla vatten i och runt Storlien och på Statens renbetesmark finns att köpa i Viltboden på STF Storliens Fjällgård.


Naturupplevelser

Storslagna naturupplevelser erbjuds i Storlienfjällen. Leder/turer i alla vädersträck. Hel- halvdags eller kortare turer. I butiken  Viltboden säljs kartor och utrustning.


Guidning

Guidade turer och olika paketlösningar finner ni på STF Storliens Fjällgård www.storliensfjallgard.se eller kontakta oss på 0647-70058 för offert.


Hästridning Islandshäst

Följ med Leif-Karsten, till fjälls på islandshäst! En upplevelse man sent kommer att glömma i fantastisk fjällnatur. Välj mellan timmesturer, halv- hel- eller flerdagsturer. Bokas hos Leif Karsten nr: 0047-748 136 26 eller 0047-928 243 55.


Kanot

Hyr kanot och paddla i Enan åns klara vatten eller på Norra Sandtjärn. 50 kr/dygn i Sandtjärn och ca 250 kr/dygn i Enan. Ring oss för vidare information. Viltboden 0647-705 00.


Bad

Ett dopp i Sandtjärn vid ”Mosquito Beach” en varm sommardag är ett måste! Tjärnar och bäckar runt Storlien är fantastiska att svalka sig i.

Cykling samt cykeluthyrning

Fina cykelleder i och runt Storlien, cyklar går att hyra på Sportcenter torget Storlien.


Båttur

Hyra roddbåt gör man på Klocka Fjällgård. Sedan ligger hela Ånnsjön öppen för dig med ett enastående fiske efter både öring och röding. Telefonnummer till uthyraren är: 0647 160 50


Forsränning

Nybörjare eller rutinerad spelar ingen roll! Fantastiskt och måste provas. För mer info och bokning ring JoPe 0647-314 65.


Bärplockning

I augusti och september kan du hitta både lingon, blåbär och ”Fjällguld” hjortron. Håll utkik efter växt, bär och svampkurser på STF Storliens Fjällgård 0647-70058 www.storliensfjallgard.se


Svampplockning

Mitten av augusti till in i september veckorna 34-38 kan det finnas gott om svamp. Håll utkik efter växt, bär och svampkurser på STF Storliens Fjällgård 0647-70058 www.storliensfjallgard.se


Golf

Långgolf spelas på Åre Golfklubb eller golfbanan i Stjördal, Norge.


Vinter


Shopping

Viltboden, friluftsbutiken på STF Storliens Fjällgård. Vi säljer allt för fjällturen: turmat, kartor, friluftskläder, liggunderlag, trangiakök, Primus kök o gas, björkved, jämtländska närproducerade delikatesser som Huså bröd, kaffe från Åre Kafferosteri, Sylt marmelad saft kryddor etc från Kretsloppshuset och Örtagård Öst, Renkött, Rödning med flera.

Lundhags friluftskläder, SKHOOP kvinnokläder, skoterkläder Halvarssons, jaktkläder Swedteam och jaktprodukter samt ammunition från Gyttorp, Norma, Rottweil och Winchester. Jakt-, fiske- och skoterledskort, fiskeutrustning mm.


Utförsåkning

Storlien Alpin, ett av Sveriges "äldsta" och anrikaste skidsystem har 23 nedfarter, 9 liftar samt 17 km preparerade längdspår varav 4,5 km med elljusspår. Skidsystemet är PERFEKT för barnfamiljen och upp till den goda skidåkaren. De något korta backarna som Storlien har, i jämförelse med närliggande anläggningar, kompenseras med en av Sveriges "topp 5 Dream Parks", d.v.s. en hel nedfart med iordningställda hopp och "rails" som kan få även den duktigaste skidåkare att dra efter andan. Offpistskidåkningen är, efter ett snöfall, mycket bra, speciellt i de västra delarna av systemet.


Fun Park

Storlien har en av Sveriges topp 5 bästa Dream Parks. Läs mer om den på www.funpark.se eller www.freeride.se och sök på Storlien.


Längdskidåkning

Här i Storlien finns 17 km preparerade längdspår i böljande fjällterräng. Chansen att se kritvita dalripor eller kanske en liten smygande rödräv är stor.

Elljusslingan är 4,5 km lång och utgår från spårcentralen tillsammans med alla andra spår som ligger ovanför västra flygeln på Högfjällshotellet. Det finns alltså ett 4.5 km spår, ett mil spår och ett spår som är 2.5 km långt där.

Vid Slalomliften i andra änden av byn finns ett kortspår till. Detta kallas för "Fjäll-Lienspåret" och är ca. 1.5 km långt. Spåren är inte avgiftsbelagda och dom prepareras vid behov med pistmaskin. Vid dåligt väder dras dom 2 ggr. om dagen, morgon och kväll.

Info om längdspåren får ni av liftpersonalen på telnr: 0647-70101.


Skoteruthyrning

Wänseth Buss och Taxi har skoteruthyrning 070-551 67 25 eller Superpris Bensin 0647-700 54


Skoterturer

Fina pistade skoterleder direkt från våra stugor. Ledkort och kartor säljs i Viltboden, skoterlederna syns på Väseks websida www.vasek.se


Skidskola

Skidskola finns att boka i Sportaffären vid Slalomliften.


Skiduthyrning

Längd, tur och alpinutrustning finns att hyra på Sportcenter vid Slalomliften.


Skotersafari

Bokas hos Wänseth Buss och Taxi 070-551 67 25 eller på Superpris Bensin 0647-700 54.

Telfonnr: 0647-70444.

Utflykter


Utflyktsmål

Under sommar som vinter-halvåret finns det massor av saker ett utforska i och runt Storlien och Storvallsfjällen.

I varje vattendrag finns det antingen pigga öringar eller bäck-rödingar som du kan prova att fånga.

Fjället är alldeles utanför stugknuten och du behöver inte gå många minuter för att finna dig vara alldeles själv mitt på kala fjället.


Blomsterstigen är en berömd gammal stig som grundades 1890 av Doktor Ernst Westerlund som en "kurstig" för hans patienter. Dr Westerlund trodde på bra kost, frisk luft och motion. Han hade läst att på ca 650 m höjd finns den ultimata luften för välbefinnande luftmässigt och Storlien befinner sig däromkring i höjd. Han tog hit patienter, "luftgäster" som de kallades av ortsbefolkningen, och ordinerade dem bra mat frisk luft och olika sträckor motion utmed stigen. Bänkar donerades, fick olika namn och placerades utmed stigen så Doktor Westerlund kunde ordinera "idag ska fru Andersson gå till Myggornas Bänk", sen sägs det att Westerlund smög omkring i buskarna vid stigen och såg till att patienterna följde doktorns ordination. När patienterna mådde bättre och gick med lätthet runt stigen fick de en tyngd i form av en sten att ta med på promenaden. På så sätt byggdes de 2 vindskydden "Ernst Kumlet" och "Vindarnas Tempel". Vindarnas Tempel ligger på toppen av Skurdalsberget och har en fantastisk utsikt över hela Norska fjällvärlden, Åreskutan, Sylarna, Blåhammarn, Helags och Storkluken. Ett riktigt "Halleluja moment" att vara där en solig dag. Är du intresserad av blommer gör Blomsterstigen skäl för sitt namn. I Storliens kalkrika jord växer det fullt av orkideér och andra vackra och ovanliga blommor. Fågellivet är rikt och ibland är det gott om renar som betar på fjället.


Ni kan gå eller gå på skidor till Stenen i Grönan Dal, en mystisk sten från tider när pilgrimer gick via Skurdalsporten till Trondheim.


Besöka minnesstenen efter 1:e Hovmarskalk Printzskiölds söner, som båda omkom under en krokig fjällbjörk i rykande snöstorm nyårskvällen 1908/09 på väg till dans på Storliens Högfjällshotell. Minnesstenen är rest ca 2.5 km norr om Storlien.


Ni kan besöka Handöl, Handölforsen, Karolinergraven och det vackra Lappkapellet och sedan ta en fika och titta in på Karolinermuséet på Hanriis Hus.


Från Handöl tar man sig sedan vidare till Storulvåns Fjällstation, där Sveriges största ledsystem utgår ifrån, till bl.a. Blåhammaren och Sylarna.


"Kiss a moose" Älgfarm på Millestgården utanför Duved ca 5 mil från Storlien.


Njarka Sameby har dagliga guidningar sommartid.


Är ni historieintresserade så ta er ca: 6 mil ner i Norge till Hegra fästning, och titta och lyssna på guider om det sista fästet i Norge som höll Tyskarna stången under II- världskriget.


Det är ca: 4 km till det sägenomspunna vattenfallet Brudslöjan. Under några år i början av 1940-talet hjälpte svenska bönder och andra frivilliga, norska flyktingar att undkomma Hitler-Tysklands soldater genom en passage invid vattenfallet...spännande.


Har ni bil kan man åka till Millesgården och ”kyssa en älg”. Åka och se och höra Tännforsens fantastiska dån.


Dagturer till Trondheim med bil eller tåg. En stad som är 1000 år gammal och erbjuder många vackra byggnader och upplevelser.


Åre Kabinbana tar dig nära toppen av Åreskutan där utsikten är enastående. I Åre kan man skärmflyga, cykla downhill, bada isbastu, bada i vattenland, bowla och mycket mycket mer.


Behandling av dina personuppgifter

Den nya Dataskyddsförordningen (vanligen benämnd GDPR), gäller från den 25 maj 2018. Syftet med den nya lagstiftningen är att se till att alla personers personuppgifter hanteras på ett riktigt sätt och att de inte används för något annat än de ändamål de samlats in för. Vi använder bara information om dig som behövs för att underlätta kontakt mellan dig och oss i samband med din vistelse/aktivitet och liknande hos oss. Normalt sett registrerar vi information om ditt namn och dina kontaktuppgifter såsom epostadress, telefonnummer etc. Vidare sparar vi uppgifter om din vistelse, datum, hur många personer ni var i sällskapet och liknande. Några känsliga personuppgifter lagrar vi däremot inte om du inte tydligt gett ditt medgivande till det och att de behövs för att underlätta din vistelse. Vi kommer att ge dig ytterligare information om vilken information vi har om dig och hur vi använder den, om du så önskar. Du har alltid rätt att begära att vi rättar felaktiga uppgifter eller raderar data som inte behövs. Du kan också avsäga dig information såsom marknadsföringsmaterial via e-mail och liknade.

För dessa ändamål når du oss lättast på info@storlienservice.se

Ansvarig är Tina Arnesson på Storlienservice AB


© 2007 Storliens Gäst- o Stugservice, Storlienservice och Viltboden